Ziemas putra
Nedaudz par ZIEMU
Ziema - gada aukstākais laiks, kad dabā valda IŅ enerģija : tumsa, mitrums un aukstums. Pārēja no rudens uz ziemu ir ļoti svarīgs laiks organismam. Uzturā jāiekļauj produkti, kuri palielina enerģiju, lai ķermenim būtu spēks pret patogēniem laikapstākļiem. Šajā periodā enerģija virzās uz iekšu un šo kustību atbalsta graudi, sēklas un rieksti.
Ziemas ārstnieciskie produkti :
- Pākšaugi : baltās un sarkanās pupiņas, ķīnas zaļās pupiņas, lēcas un kā pēdējie zirņi (tos vismazāk)
- Graudaugi : brūnie, sarkanie rīsi, pilngraudu kvieši (spelta, plēkšņu), mieži, prosa, auzas
- Sēklas : sezams (baltais un melnais), saulespuķu sēklas
- Sezonālie augļi, dārzeņi : āboli, bumbieri, dzērvenes, burkāni, pastinaks, kartupeļi (parastie in saldie), sīpoli
- Dzīvnieku produkti : liellops, jērs, jūras zivis un produkti
- Garšvielas : ķiploks, ingvers, pipari, timiāns, rozmarīns
Izcils laiks dažnedažādiem sacepumiem un biezzupām.
Kā jau katrai sezonai ir sava "ārstnieciskā" putra vai ēdiens. Ziemai ļoti atbilstoši ir pilngraudu auzu pārslu putra ar kanēli un godži ogām.
4 porcijām:
Ghī sviests
250gr pilngraudu auzas
600ml augu piens
1 ē.k kļavu sīrups (der arī jebkurš)
25gr godži ogas (var arī likt bārbeļu ogas)
1/2 t.k malts kanēlis
50gr saulespuķu sēklas
25gr melno sezama sēklu
Šķipsna sāls
Uzsildīt cepeškrāsni līdz 190 grādiem. Ietaukot karstumizturīgo trauku. Visus ingredientus labi sajaukt kopā. Likt cepties uz 30min, pēc 15min pārbaudīt vai nepieciešams vēl šķidrums, apmaisīt. Pasniegt kopā ar Ghī sviestu.
Var gatavot arī multivārāmajā katlā (var salikt sastāvdaļas katlā pirms gulētiešanas un no rīta tikai uzspiest pogu🙂)
Uz veselību! Autore: Marta Kimonte
Nav komentāru
Komentēt
Pirkumu grozs
Pirkumu grozs ir tukšs.