Padomi, kā pagatavot gardus maizes ierauga krekerus
SimMaizes autores, Simonas Ģērmanes ieteikumi Tev:
Ieraugs ir dzīvs, tas ir Tavs “ledusskapja mājdzīvnieks” un, ja ar to draudzēsies, darbojoties ar maizīti domāsi labas domas un to pienācīgi apkopsi, tas dzīvos ilgi, jo ilgi un dāvās neskaitāmus gardus kukulīšus.
Ir daudz un dažādu ieraugu veidu, tehniku kā to apkopt, likumu un noteikumu. Es vados pēc sajūtām un iesaku to darīt arī Tev. Katrā gadījumā SimMaize ieraugs nav tas kaprīzākais. To ir izdevies aktivēt un pieradināt pat tādām saimniecēm, kuras saka, ka visi iepriekšējie mēģinājumi ir bijuši neveiksmīgi.
Pamatnosacījums ir, ka ledusskapī ieraugu var uzglabāt 10 dienas un tad jācep maizīte vai jāpiebaro. Atzīšos, ceļojot (bet cik sen gan tas bija, ne?) ir gadījies atstāt ieraugu arī uz visām 14 dienām. Un neko - dzīvs :) Galvenais ir to nedarīt regulāri, neatstāt pārāk ilgi nepieskatītu un pie pirmās izdevības piebarot ar miltiem un siltu ūdeni. Es standarta ierauga piebarošanai parasti izmantoju kviešu miltus. Daudzums tā uz aci - kādas 2 ēdamkarotes un mazliet silta ūdens tik, lai visu var labi samaisīt.
Ja ir sajūta, ka tagad vairs ilgi negribēsies neko cept, tad ieraugu var ielikt saldētavā vai plānā kārtiņā izsmērētu izkaltēt un glabāt noslēgtā traukā. Kad atkal uzrodas iedvesma - atliek to tikai aktivēt un aidā!
Ja negribas cept klasisko maizi, tad var eksperimentēt ar ko citu. Lūk iedvesmai Plāno sēklu maizīšu recepte.
Plānās sēklu maizītes
Sastāvs:
4 sēklu maisījums 90gr
Ķimenes 20gr+ pārkaisīšanai
1 tējk sāls
1 ēd.kcukurs
1/2 tējk kurkuma
200gr kviešu milti
100gr auzas
300ml silts ūdens
Rupjā sāls graudi
Olīveļļa aplaistīšanai
2 ēd.k ieraugs
Sezama sēklas pārkaisīšanai
Pagatavošana:
Sagatavo mīklu - ņem kviešu miltus, auzu pārslas, pievieno 4 sēklu maisījumu, 20gr ķimenes, sāli, cukuru, kurkumu. Pielej silto ūdeni un pievieno ieraugu. Visu kārtīgi samaisa. Trauku pārklāj ar dvielīti vai vāku un noliek siltā vietā uz 4h uzrūgt. Lieliski noderēs radiatoru tuvums vai siltā grīda :)
Kad uzrūgusi mīkla, to plānā kārtiņā izsmērē uz cepamās plāts uzlikta cepamā papīra. Pārber ar papildus ķimenēm, sezamu un rupjo sāli. Liek cepties 190 grādus karstā cepeškrāsnī bez ventilatora 15-20min, tad ņem laukā, pārlaista ar olīveļļu un liek vēl ~10min pacepties ar ventilatoru. Jāpaseko līdzi, lai nepiedeg. Jo plānāk izsmērēs mīklu, jo kraukšķīgāks izdosies gala rezultāts, bet, jo ātrāk piedegs.
Man patīk, ka vietām plānāks un kraukšķīgāks, vietām biezāks, mīkstāks. Sanāk visām gaumēm.
Garšo labi gan silts, gan padzisis. Var griezt strēmelītēs, gabaliņos, bet man vislabāk patīk vienkārši saplēst ar rokām.
Lieliski piestāvēs pie biezzupām, kopā ar humusu vai krēmsieru, uzkodu platē kopā ar olīvām un šķiņķi.
Nav komentāru
Komentēt
Pirkumu grozs
Pirkumu grozs ir tukšs.