Diskusija "Vai es ēdu Latviju?" Sarunu festivāls Lampa 2022 Cēsīs

Skatuve: 5 Reģionu skatuve
Norises vieta kartē: Cēsu pils parks
No kurienes nāk mana pārtika? Kā tā tiek audzēta, kā – uzglabāta un cik tālu ceļojusi? Kāda ietekme uz vidi ir daudzajiem pārtikas piegādes ķēdes posmiem? Vai audzētājs ir adekvāti finansiāli novērtēts? Vai es varu ēst tika vietējo produkciju un saņemt visas vajadzīgās uzturvielas? Cik maksā, lai Latvijas zemnieku ražotie pārtikas produkti nonāktu uz mājsaimniecības galda? Ko domā paši zemnieki?
Par šiem ikdienā “apēdamajiem” jautājumiem arī diskutēsim!
Mūsu ģimenes ieteikumi ikvienam, kurš vēlas optimizēt savu iepirkumu grozu un budžetu:
1. ēd mājās-gatavo maltītes mājās un arī dodoties ārpus mājas, sagatavo līdzņemšani uzkodas pa ceļam un uzpildāmu ūdens pudeli.
2. izēd māju- plāno maltītes vadoties pēc mājās jau esošiem pārtikas krājumiem. Piemēram, ja mājās stav rīsi, tad plānojot nedēļas ēdienkarti iekļauj tajā recepti ar rīsiem. Nepiemēro ēdienus kādai konkrētai dienai, bet paredzi izdejas visai nedēļai-ko varētu ēst brokastīs, pusdienās un ko vakariņās, bet kas varētu būt uzdokās? Tādējādi izvairīsies no tā ka maltīšu saraksts nestrādā un atkal dodies iepirkt jaunus produktus uz veikalu, jo otrdienā zupu galīgi nekārojas, jo laukā ir +30 grādu vasara.
3. uzpildi ar sarakstiņu- kad mājās esošie produkti ir fiksēti un no tiem maltīšu idejas nedēļai saplanotas, tad var ķerties pei trūkstošo preču iegādes saraksta veidošanas. Mums plānot palīdz Cēsu tiešās pirkšanas pulciņš. Nedēļas nogalēs veicam pasūtījumu un tresdienās jau tiekam pie labumiem, kuri audzēti ar mīlestību tepat Latvijā.
Atbalstam un fanojam par savējiem. Tiekamies ieber.lv uzpildam un baudam prieku.