Top 3 garšvielas ikvienā virtuvē.
Ku noder pelēko zirnu milti?
Kā pagatavot gardu kaņepju dzērienu?
KANĒĻA ČIPSI recepte
Sastāvdaļas
2 tējk. cukura
½ tējk. kanēļa
2 tortiljas vai lavaša plāksnes
Eļļa vai augu valsts sviesta alternatīva
Pagatavošana
1. Cukuru un kanēli ber bļodiņā un samaisa.
2. Uz tortiljas vai lavaša uzsmērē eļļu vai izkausētu augu valsts “sviestu”. Pārkaisa ar cukura–kanēļa maisījumu.
3. Tortilju vai lavašu sagriež trīsstūrīšos, kārto uz cepampannas un cep 175 °C 8–11 min, līdz maliņas sāk palikt viegli brūnas. Ļauj atdzist, lai čipsi kļūst kraukšķīgi!
(recepte no toasterovenlove) izzini vairāk izaicinājumā #neapedzemeslodiKa uzņemt augu valsts kalciju?
Sojas čebureka recepte
Sastāvdaļas (4–6 čebureki) 100 g sojas granulu no ieber.lv 1tk dārzeņu buljona no ieber.lv 300 g kviešu miltu no ieber.lv |
Šķipsna sāls no ieber.lv 1 tējk. eļļas no ieber.lv 1 glāze karsta ūdens 4 ķiploka daiviņas 1 sīpols Garšvielas pēc izvēles (timiāns, pipari, pētersīļi, dilles u.c.) no ieber.lv |
Pagatavošana
1. Granulas aplej ar karstu ūdeni un pievieno buljona kubiciņu. Kārtīgi izmaisa, lai tas izšķīstu. Atstāj uz 10 min, tad nolej lieko ūdeni.
2. Taisa mīklu. Miltiem pievieno sāli, eļļu un karstu ūdeni. Visu uzmanīgi izmaisa, jo mīkla būs karsta. Tai jāsanāk gludai un lai nelīp īpaši pie rokām. Ietin plēvē vai slēgtā maisiņā un atstāj uz 20 min.
3. Sagriež smalki sīpolu un ķiploku daiviņas un liek klāt iepriekš sagatavotajām granulām. Pievieno garšvielas un izmaisa.
4. Ņem mīklu, uz vienu čebureku ~ 70–80 g. Izrullē plānā kārtā. Pievieno pildījumu: ~ 3 ēdk. (var arī vairāk vai mazāk). Pārloka kā milzīgu pelmeni un aizspiež maliņas. Jāskatās, lai gaiss nepaliek iekšā.
5. Uzkarsē pannu ar eļļu un cep no abām pusēm, kamēr apbrūnē!
Izzini vairāk recepšu izaicinājumā #neapedzemeslodi. Recepte no Aigara Auziņa.Lēcu humusa recepte
Sastāvdaļas
1 glāze sarkano šķelto lēcu
2 glāzes ūdens, 1 citrons
½ glāzes tahini, 1 ķiploka daiviņa
1 tējk. sāls
Pagatavošana
1. Katliņā uzvāra ūdeni, lēcas noskalo un liek vārīties 10 min.
2. Nolej lieko šķidrumu un noskalo lēcas ar aukstu ūdeni. Tām jābūt ļoti mīkstām, gandrīz izšķīdušām. Lēcas liek blenderī un blendē līdz krēmīgai konsistencei.
3. Pievieno pārējās sastāvdaļas, sablendē. Ja nepieciešams, pievieno 2–3 ēdk. ūdens, līdz iegūta vēlamā konsistence. Ņem vērā, ka humoss sabiezēs, kad pilnībā atdzisīs.
Izzini vairāk izaicinājumā #neapedzemeslodiVIRTUVES TRIKI – KĀ AIZSTĀT OLU?
Olu
daudzās receptēs ir ļoti viegli aizstāt! Izrādās, nav tik grūti
pagatavot dzimšanas dienas kūku vai bulciņas, ko var baudīt visi!
1 ēdk. maltu linsēklu, sajaukta ar 3 ēdk. auksta ūdens atbilst vienai olai, ko vislabāk izmantot, lai saturētu kopā ceptus konditorejas izstrādājumus (biskvītus, mafinus). Iesakām sēklas malt pirms gatavošanas un pēc sajaukšanas ar ūdeni nedaudz paturēt ledusskapī.
Šim pašam mērķim var izmantot arī čia sēklas. 1 ēdk. čia sēklu + 2,5 ēdk. ūdens atbilst vienai olai.
Ar dakšiņu saspaidīts banāns palīdz saturēt kopā un mitrināt ceptus saldumus (saldās garšas dēļ izmanto tikai desertiem). Šo paņēmienu izmanto tikai receptēs, kurās nav nepieciešams daudz olu. Tāpat derēs arī ābolu vai ķirbju biezenis (pusglāze atbilst vienai olai).
Mīklas “salīmēšanai” var izmantot arī kartupeļu vai kukurūzas cieti – šis paņēmiens īpaši noder bezglutēna receptēs.
Mīklas izstrādājumu gaisīgumam noder cepamais pulveris vai soda kombinācijā ar etiķi vai citrona sulu. Šīs sastāvdaļas gan nejauc kopā uzreiz! Cepamo pulveri vai sodu iemaisi sausajās sastāvdaļās, bet etiķi vai citrona sulu kopā ar pārējām šķidrajām sastāvdaļām pievieno beigās tieši pirms cepšanas. Daudzums atkarīgs no receptes, bet vienai 26–28 cm kūkai (no ~500 g kviešu miltu) nepieciešama aptuveni 1 tējk. cepamā pulvera vai sodas un ~ 2 ēdk. etiķa vai citrona sulas.
Olu garšai ēdienos (mērcēs, salātos) var izmantot melno sāli jeb kala namak.
Konditorejas izstrādājumu “apzeltījumam” (kas strādās arī kā līme dekoriem, piem., sēklām, garšaugiem) vari izmantot akvafabu (turku zirņu vai pupiņu šķidrumu) vai augu pienu ar augstu proteīna saturu (piemēram, sojas vai zirņu pienu), ar otiņu uzsmērējot to pirms cepšanas.
Omletes aizvietošanai var izmantot sadrupinātu, apceptu cieto tofu (ja grib cietāku, drupanāku) vai zīda tofu (ja grib mīkstāku, biezpienīgāku) ar garšvielām. Otrs variants – gatavot omleti no turku zirņu miltiem!
-
Akvafaba ir šķidrums, kas palicis pāri pēc pākšaugu
(parasti – turku zirņu) uzvārīšanas vai uzglabāšanas konservētā veidā.
Akvafabu izmanto, aizstājot olas baltumu – to saputojot, veidojas
stingras putas, ko var izmantot dažādos konditorejas izstrādājumos,
piemēram, bezē, makarūnos vai zefīros. Trīs ēdamkarotes akvafabas
aizstāj vienu olu.
Napalions no lavaša -recepte Tev
Sastāvdaļas
400 g lavaša
150 g rīsu miltu no ieber.lv
900 ml augu piena
150 g cukura no ieber.lv
55 g kokosriekstu eļļas
Vaniļas cukurs vai ekstrakts pēc garšas no ieber.lv
Kokosriekstu skaidiņas dekorēšanai no ieber.lv
Pagatavošana
1. Katlā ber cukuru, rīsu miltus, pieliek kokosriekstu eļļu, augu pienu un vaniļu. Vāra uz vidējas uguns, visu laiku maisot, kamēr krēms kārtīgi sabiezē. Kad krēms sabiezējis, ļauj tam atdzist.
2. Uzsilda krāsni līdz 200 °C.
3. Sagriež lavašu taisnstūra veida gabalos, no katra lavaša iepakojuma sanāk apmēram 5 taisnstūri. Lavaša gabalus kārto uz cepešpannas, liek krāsnī cepties ~ 3 min. Cep arī lavaša atgriezumus – tos varēs izmantot kūkas dekorēšanai.
4. Kad krēms un lavaša plāksnes atdzisušas, uz liela šķīvja veido kūku – liek lavaša plāksni, tai virsū klāj krēmu, tad atkal lavašu un krēmu, utt. Kūkas kārtošanu nobeidz ar krēma kārtu. Rotā ar sadrupinātiem atgriezumiem un kokosriekstu skaidiņām. Liek uz nakti ledusskapī, lai kūka var ievilkties.
ZAĻUMU "KRĒMSIERS" recepte
VIEGLI TRIKI KĀ ĒST DABAI DRAUDZĪGĀK!
Kā novērst vēdera pūšanos?
Kā pielieto rauga pārslas?
Ne-tunča salātu recepte
(recepte no Luīze gatavo)
Sastāvdaļas
400 g turku zirņu no ieber.lv
Nedaudz lociņu
5 gab. mazu marinētu gurķīšu
½ selerijas kāta
2 ēdk. augu valsts majonēzes (piem., Spilva 4 sezonu, Hellmann’s, Sojalita)
1 ēdk. sinepju
1 tējk. citrona sulas
Sāls un pipari no ieber.lv
Pagatavošana
1. Turku zirņus saspaida bļodā līdz biezeņa konsistencei.
2. Pievieno smalki sagrieztu seleriju un marinētus gurķīšus, lociņus, majonēzi, sinepes un citrona sulu. Uzber sāli un piparus pēc garšas.
3. Kārtīgi visu samaisa un gatavs!
Turku zirņu salātu recepte
Top 3 Ziemassvētku ģimenes filmas
Ar ko kaisīt ceļus, lai dabai draudzīgi izkausētu ledu ziemā?
Kā izbaudīt rudens vakarus?
🍁Kā ar ģimeni, vērtīgi aizvadīt tumšos rudens vakarus? 🍂 6 idejas Tev.
🍁Mākslas klubiņš iet uz urrā, tik spēj dot nākamo papīra loksni
🍁Darbi ar karsto līmi vai plastalīnu patīk lieliem un maziem
🍁Gatavot prieks, vāram zupu, diedzējam mikrozaļumos, grauzdējam sēkliņas, Cepam Ceilonas kanēļa maizītes
🍁Pastaigas kopā ar suni pārvēršas ekspedīcijās un did saldu miedziņu
🍁Apmeklējam mūzikas instrumentu apguves mācības un iedvesmojamies, jo labākā zīme ir priekšzīme.
🍁Galda spēles veicina sarunas un kopējo ģimenes labbūtību.
Padalies komentārā ar savu iecienīto rudens vakaru nodarbi?
Gailenes ziemai recepte
🍄Kā gardi pagatavot gailenes❓
Sēņot prieks dod iespēju burvestībām virtuvē.
Nomazgājam un sagriežam sēnes.
Apcepam uz karstas pannas un nolemjam lieko sulu, lai sūrums pazūd.
Cepam ghi sviestā vai olīveļļā ar sasmalcinātiem sīpoliem 🧅 un burkāniem. 🥕
Servējam uz maizītes, mērcēs, zupās, sautējumos vai noglabājam saldēšanas maisiņos un saldētavā iekšā.
Padalies komentārā, kas ir Tava iecienītā sēņu recepte?
Ābolu gardums recepte Tev
🍎Laiks gatavot ābolu gardumu ar Ceilonas kanēli.🍎
Tev noderēs :
🍎5 āboli Antanovka šķirne
🥜Drupināti rieksti. Iesvērt var arī drupinātus zemesriekstus, bet man šoreiz bija mājās Indijas rieksti, mandeles, valrieksti un zemesrieksti. Tos sadalīju sīkāk ar nazi.
🍯Medus
🌞Ceilonas kanēlis
♻️Līdz 1000 reizēm lietojamais cepamais papīrs
Pagatavot var viegli un ātri. Baudām kopā ar saldējumu, vaniļas mērci vai tāpat pa tiešo no pannas.
Padalies komentārā ar savu ābolu gardumu recepti un iedvesmo burvestībām virtuvē.
Pirkumu grozs
Pirkumu grozs ir tukšs.